Deze Blogs leren je alles over tussendoortjes

 Tussendoortjes.

Tussendoortjes, we horen er zo vaak over praten en de ene vind het goed en de ander zegt dat het overbodig is.  Wat ik wel weet is dat het mij er mee geholpen heeft mijn eetlust onder controle te krijgen en dat ik veel minder vaak honger had.  Ik ben dan ook gaan kijken naar de gezonde versies van tussendoortjes en voel er mij formidabel bij. Voor jou een 🎁 GRATIS e-book 65 GEZONDE TUSSENDOORTJES


Tussendoortjes : Wat zijn tussendoortjes!

Tussendoortjes zijn kleine maaltijden, snacks die men tussen de grotere maaltijden eet om het massief hongergevoel te onderdrukken en tegen te gaan. In tegenstelling tot je uitgebalanceerde hoofdmaaltijden zijn tussendoortjes geen must maar ze brengen wel een oplossing als je maag gaat knorren en je hebt behoefte aan een knabbel.
Dat kleine hongergevoel stil je het best met een keuze uit gezonde tussendoortjes. Vers fruit, noten en zaden en rauwe groenten zijn zeker goede alternatieven net zoals soep en yoghurt.
Koeken gaan we hier niet bijzetten want zij behoren al tot een andere groep.   Kies je toch voor een koek, ga dan voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Een chocoladekoek, suikerwafel of cake zijn zoals je al verwacht, een minder goede keus.
Een gezond tussendoortje ligt tussen de 100 en 150 kcal tot een maximum van 300 kcal.  Daarnaast zijn gezonde tussendoortjes een bron van vitaminen, mineralen, voedingsvezels en andere essentiële voedingsstoffen. Groenten, fruit, graanproducten en melkproducten genieten de voorkeur.
Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn onder andere vers fruit zonder toegevoegde suiker of siroop dus een vers stuk fruit, een handvol gedroogd fruit of een fruitsmoothie zonder toegevoegde suiker.  Een bruine volkorenboterham, cracker of toast met licht beleg.  Rauwe groenten zoals kersttomaatjes, wortelreepjes of radijsjes doen het ook altijd goed. Magere of halfvolle melkproducten of calcium verrijkte sojaproducten, yoghurt of een schaaltje platte kaas.
Tussendoortjes die veel vet of suiker bevatten zoals chocolade, chips en snoep moeten altijd beperkt worden tot één of andere speciale gelegenheid.   Ze doen eigenlijk het omgekeerde want ze leveren zoveel calorieën en remmen de gezonde eetlust.
Ik heb echter voor jullie speciaal een gratis e-book waarmee al je keuzeproblemen en de vraag waar je ze koopt, opgelost worden.
Ik heb een gratis e-book 65 gezonde tussendoortjes, wil jij deze snel in je mailbox?
 
 

Tussendoortjes : Zijn ze noodzakelijk en hoeveel mag ik eten! 

Tussendoortjes zijn geen must maar tijdens periodes van snelle groei of in een periode van bijvoorbeeld zwangerschap wanneer we meer behoefte hebben aan voeding, kunnen ze zeker bijdragen tot meer energie-en voedingsstoffen inname, natuurlijk als je gaat voor de gezonde versies en niet voor de snoepversies.  Gezonde tussendoortjes kunnen voor kinderen en zij die beschouwd worden als kleine eters.   Voor oudere kan het ook makkelijk wanneer ze de hoofdmaaltijden niet op kunnen, kunnen ze deze als tien of vieruurtje nemen.  Een voordeel is dat tussendoortjes de honger tussen twee hoofdmaaltijden kan stillen.   De eetlust wordt niet aangetast maar het breekt wel de ergste honger.
Om regelmatig over wel of niet gezonde tussendoortjes te palaveren of mekaar om raad te vragen, vragen over mijn e-book 65 gezonde tussendoortjes dat je downloaden kan je onmiddellijk toetreden tot mijn gesloten facebookgroep van allemaal vrouwen die voorgoed slank willen zijn :


Hoeveel tussendoortjes je mag eten is afhankelijk van je totale voeding gedurende de dag en is voor elkeen van ons verschillend.  Het belangrijkste is dat tussendoortjes de energiebalans niet verstoren.  Het is natuurlijk ook bepalend of je weinig of geen fysieke inspanning doet.  Een zittende job hebt of een heel actieve job.  In geval van een dieet moet het al dan niet nemen van tussendoortjes of niet in overleg met de arts of diëtist.  Doorgaans is de beste combinatie dagelijks drie hoofdmaaltijden die je voorzien van uitgebalanceerde voeding en 2 gezonde tussendoortjes.  Wat aan te raden is na elke maaltijd en dus ook na elk tussendoortje, gewoon water te drinken.  Water heeft vele positieve eigenschappen en je lichaam bestaat uit een groot deel water dus zorg dat dit op peil blijft.
 

Tussendoortjes : Geen zoete zonde!

Zoete tussendoortjes zijn in vergelijking met gezonde tussendoortjes lege calorieën en moeten dus met alle mogelijke middelen beperkt worden.  Ga ze niet helemaal schrappen want dat kan een omgekeerd effect hebben.   Je weet wat eigenlijk niet mag maar een verbod kan de zin of de drang zelfs versterken.  Iedereen heeft wel eens zin in iets zoet.  Ik noem het de zoete zonde want ook ik was een zoetebek en heb nog graag af en toe mijn zoetigheid.  Soms is de verleiding te groot als er taart wordt geserveerd of de gebakjes die op het werk voor een verjaardag tevoorschijn komen.  De geur van de verse koekjes bij de bakker en die verleiding wordt nog groter als je zelf in een bepaalde gemoedstoestand zit bijvoorbeeld als je je niet zo goed in je vel voelt, onder stress staat en ga maar eens na hoe vaak je in dergelijke situaties al naar zoet gepakt hebt.  Vaak zijn dit vooral emotionele problemen en prikkels uit de omgeving die je naar het zoet doen grijpen.  Hieronder zal ik je een paar tips geven om de verleiding in zoet toch een beetje te weerstaan :
  • Vooreerst haal je best geen of zo weinig mogelijk zoet in huis.  Wat niet is kan niet dienen of als ze er toch in kleine mate zijn, leg ze dan niet in je gezichtsveld maar in de kast.
  • Zet op tafel fruit of een fruitsla in de koelkast.  Het zien van fruit of de fruitsla nodigt uit om daar van te eten en niet naar de zoetigheden te grijpen.
  • Ga nooit winkelen met een lege maag maar daar heb je al zeker van gehoord maar als je gaat winkelen werk dan gewoon je boodschappenlijstje af dat je op voorhand had opgesteld.
  • Als je toch aan zoet begint te denken, zorg dan voor afleiding of ga sporten, wandeling met de hond en je zal zien als je dat achter de rug hebt, dat de zin verdwenen is.   
  • Als het dan toch niet anders kan, eet dan een koekje bij een potje yoghurt of een stukje fruit zodat niet het hele tussendoortje zoetigheid is.

Tussendoortjes : 5 gezonde  overheerlijke tussendoortjes.

De tussendoortjes die ik hieronder ga zetten zijn makkelijk te maken en ook om mee te nemen zodat je altijd een gezonde versie van een tussendoortje bij je hebt.  We gaan het niet hebben over de traditionele stukjes fruit, appel, nootjes maar echte klaargemaakte snacks als tussendoortje.   De meeste zijn ook makkelijk en in grotere hoeveelheden te maken zodat een gezond alternatief op een receptie of feestje altijd leuk meegenomen is.  Je weet namelijk zelf wel dat suikerrijke tussendoortjes zorgen voor een dip dat je zeker tijdens een leuk feestje niet wil.
 
 

1. Tortillarolletjes met hummus.

Wat je nodig hebt is 400 gr kikkererwten uit blik, teentje knoflook, 2 etl sesamzaadpasta, 1 tlp cayennepeper, snufje komijnpoeder, snufje peper en zout, scheutje olijfolie, citroensap, 6 volkorenwraps en 3 gegrilde groente vb wortel, paprika en courgette.  Verder gebruik je aluminiumfolie en een keukenmachine.
Bereiding : Doe de uitgelekte kikkererwten samen met de knoflook in de keukenmachine.  Voeg tahin en citroensap toe en maal fijn.  Breng op smaak met peper, zout, komijn en cayenne en maak smeerbaar met een scheutje olijfolie.  Besmeer de wraps met de hummus, snij de gegrilde groenten in repen en verdeel over de wrap.  Rol de wrap voorzichtig op en wikkel deze in aluminiumfolie.  Laat 1 uur opstijven in de koelkast.  Snij deze daarna in schijven en rijg aan een stokje of prikker.   Smakelijk.

 

2. Komkommerrolletjes met zalm.  

Wat je nodig hebt is 200 gram huttenkäse, komkommer, snuifje dille, peper en zout, 100 gram gerookte zalm en een handje amandelen.
Bereiding : Snij de gerookte zalm zo klein mogelijk en hak de amandelen.  Roer in een kom de käse, dille, peper en zout door mekaar.  Snij de uiteindes van de komkommer en schaaf deze met een kaasschaaf in verticale plakken.  Smeer een laagje van het zalmmengsel over iedere plak komkommer, rol deze op en zet vast met een stokje of prikker.  Heerlijk.

 

3. Bananenbrood.

Wat je nodig hebt is 3 bananen, 50 gram ontpitte dadels, 3 eieren, 100 gram amandelmeel, 50 gram havermout, 1 ½ tlp bakpoeder, handje walnoten en zout.
Bereiding : Verwarm de oven op 175 graden.  Meng de bananen en dadels en maal in keukenmachine tot een glad geheel.   Verpulver de havermout in de keukenmachine tot meel.  Klop in een kom de eieren luchtig op met wat zout en meng dit met de bananenpuree.   Voeg amandel- en havermoutmeel toe en roer goed door.  Roer de noten er mee door.  Giet dit mengsel in een bakvorm en zet in de oven te bakken voor 45 tot 50 minuten.   Als de cake donker van kleur wordt, dek af met bakpapier.  Als je houten prikker mooi droog is nadat je geprikt hebt in het brood, is het klaar.   Laat afkoelen op een rooster.   Top.
 

4. Spinazie/sinaasappel/appel smoothie.

Wat je nodig hebt is 1 kopje spinazie, 2 gepelde sinaasappels, 1 groene appel, 1 courgette, 1 glaasje water en 1 hand ijsblokjes.
Bereiding : Pel de sinaasappels en was de spinazie. Doe deze samen in de blender en mix het geheel tot een glad mengsel. Snij hierna de appel en courgette ook in stukken en voeg deze toe aan het mengsel en mix nog een keer. Je hoeft voor deze smoothie geen bevroren ingrediënten te gebruiken, omdat je nu wat water en ijsklontjes gaat toevoegen. Hierna is jouw frisse en supergezonde smoothie klaar om opgedronken te worden!  Sante.
 

5. Gezonde eiwitshake als tussendoortje.

Eiwitten heb je nodig voor opbouw en behoud van o.a. je spieren. Daarbij verzadigen ze heel goed! Een eiwitrijk tussendoortje is daarom een goed idee, bijvoorbeeld een eiwitshake. Je zult niet snel naar iets ongezonds grijpen omdat je nog trek hebt. Kies ook nu voor kwaliteit (natuurlijk, geen toevoegingen).  Ik heb diverse mogelijkheden in mijn productengamma en als je hierover meer wil weten, boek dan snel je gratis gesprek met mij zodat ik je kan uitleggen wat voor jou de mogelijkheden zijn : 
 
 
Speciaal voor jou heb ik natuurlijk het gratis e-book 65 gezonde tussendoortjes dat hierboven gewoon kan gedownload worden of heb je het gemist : 
 
 
Wil jij meer weten en hoe ik tot dit alles kwam, een zoektocht van 10 jaar achter de rug heb om niet meer te diëten maar juist te eten en voorgoed slank te zijn ga dan snel een kijkje nemen op mijn website maar zeker naar : 

 
 
Heb je daarna nog vragen dan kan je zoals hierboven gezegd, nog altijd een gratis gesprek boeken om eens te overlopen hoe het met jou persoonlijk gesteld is en wat jij wil dat er eventueel moet veranderen en wat ik kan doen om je te helpen. 


Filler text. Please replace with your own text.
Laten we connecteren