Wat met koolhydraten en waarom we beter minder koolhydraten eten dan geen koolhydraten.  Veel mensen vragen zich vaak af of het schrappen van koolhydraten de beste manier is om snel gewicht te verliezen.  Het antwoord is simpel : geen koolhydraten eten is niet de beste keuze.
 


1. Wat met koolhydraten : de noodzaak ervan?

Als je geen koolhydraten meer eet dan ga je zeker snel gewicht verliezen maar je gaat je ook minder fit of misschien wel  slecht voelen waardoor je het niet lang zal volhouden. Je energieniveau zal met grote treden achteruit gaan en je gaat je streefgewicht niet altijd halen, haal je het wel is het moeilijk om op gewicht te blijven op langere termijn met  het gekende jojo-effect tot gevolg.
Bovendien heeft je lichaam koolhydraten nodig om gezond te blijven. Helemaal geen koolhydraten eten betekent ook helemaal geen groenten en fruit meer eten en dat is ronduit ongezond. 
Te weinig of helemaal geen koolhydraten eten is gevaarlijk om de volgende redenen:
 • Je energiepeil zal aanzienlijk verlagen
 • Je spieren herstellen onvoldoende
 • Onvoldoende fruit in je eten of dieet, onbalans
 • Mogelijke lichamelijke ongemakken (menstruatie, psychische klachten….)
 • Vertraagde schildklierwerking door lage insulinewaarden

2. Wat met koolhydraten : koolhydraatarm of vetarm eten?

Het grootste probleem van traditionele diëten zoals vetarme diëten is nog altijd het hongergevoel.  Als je hetzelfde blijft eten als normaal maar je vermindert enkel de hoeveelheid calorieën, dan kan je verwachten dat je lichaam honger krijgt.  Hierdoor is een dieet van caloriebeperking niet lang vol te houden. Hoe groot je wilskracht ook is, op een gegeven moment zal iedereen toegeven aan het hongergevoel. En zie daar: weer een mislukte poging om het streefgewicht te behalen.  
Uit onderzoek van mensen met ernstige obesitas werd er een verdeling gemaakt tussen mensen die een vetarm dieet volgden en zij die een koolhydraatarm dieet moesten volgen.   
Na 6 maanden had de koolhydraatarme groep 3x maal zoveel gewicht verloren dan de vetarme groep. Bij de koolhydraatarme groep verbeterde ook insulinegevoeligheid terwijl deze bij de vetarme groep verslechterde.  Wat zeker blijkt uit koolhydraatinname is dat deze een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel die nodig is om balans te houden in je bloedwaarden.
 
 

3. Wat met koolhydraten : als je voeding in onbalans is!

Bij overgewicht is er meestal sprake van onbalans tussen voeding, koolhydraten, vetten, eiwitten van de ene groep teveel en de andere te weinig en beweging speelt ook een rol.. Dit komt door teveel verkeerde dingen te eten en onvoldoende beweging.  De stofwisseling wordt verstoord en er ontstaan allerlei aandoeningen. Zo kennen we een verhoogde bloedsuikerspiegel, een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk. Hierbij is er dus sprake van overgewicht of obesitas.
Chronische ziekten die onder dit gegeven vallen zijn hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Alzheimer, kanker en nog wel een paar anderen die we niet allemaal gaan opnoemen. Wanneer het metabolisme is verstoord bestaat er altijd verhoogd risico op hart- en vaatziekten en is enkel om te keren door te evolueren naar een gezonder gewicht, punt, afvallen dus.
Uit onderzoeken uit het verleden in dergelijke groepen bleek dat de koolhydraatarme groep bijna 3 maal zoveel gewicht verloor dan bijvoorbeeld de vetarme. Maar niet alleen dat, ook een aantal belangrijke bloedwaarden lieten ernstige verbeteringen zien.  Zo steeg bij de koolhydraatarme groep het goede cholesterol terwijl deze bij de vetarme groep daalde. 

4. Wat met koolhydraten : conclusie en tips over koolhydraatarm eten!

Door af te vallen door minder koolhydraten te eten, verlagen we de insulinewaarden.  Verhoogde insulinewaarden gaan vet opslaan en vet vasthouden. Als we willen afvallen dan zullen we het lichaam in balans moeten brengen waarbij het vet kan verbranden.
Door het verkeerde te eten kunnen er toch pieken ontstaan in onze bloedsuikerspiegel waardoor er dus veel insuline aangemaakt zal worden. 
De meest bekende hierin zijn suikers en bewerkte koolhydraten. Bij bewerkte koolhydraten kan je denken aan bloem, pasta, pizza enz.
Om het maximale uit het koolhydraatarme dieet te halen kies je best voor trage koolhydraten. Hierdoor ontstaat er geen piek in de bloedglucose en is er minder insuline nodig.
Verantwoorde koolhydraatbronnen zijn:
 1. Volkoren granen, zilvervliesrijst,
 2. Groenten en peulvruchten,
 3. Fruit,
 4. Noten, zaden,
 5. Zoete aardappel,
Natuurlijk ook een lijstje met zaken die je best kan vermijden als je snel wil afvallen omwille van foute of verkeerde koolhydraten die je bloedsuikerspiegel de hoogte in jagen :
 1. Brood uitgezonderd volkoren
 2. Gefrituurde aardappelen
 3. Pasta’s, witte rijst
 4. Pizza’s
 5. Koeken, taart, zoete suikerrijke dessertjes, snoep
 6. Chips, zoutjes, borrelnootjes
 7. Frisdrank, vruchtensap
 8. De meeste ontbijtgranen

5. Wat met koolhydraten : 10-tips voor een koolhydraatarm boodschappenlijstje.


1.  Fruit : avocado, aardbeien, bosfruit ( 1 stuk per dag)
2. Noten en zaden : hazelnoten, amandelen, walnoten (25 gr/dag)
3. Groenten : broccoli, champignons, komkommer, tomaat, witlof
4. Vlees : kip, rundsvlees, kalkoen
5. Schaaldieren : mosselen, garnalen
6. Vis : tonijn, makreel
7. Olie : olijfolie, echte boter
8. Zuivel : melk, ongezoete room (beperkt)
9. Sauzen : mosterd, ketjap
10. Tussendoortjes : ei, humus, rijstwafel, KLIK 👉 MIJN 65 TUSSENDOORTJES

Omwille van al het bovenstaande is het super belangrijk om bij aanvang van je dag er goed voor te zorgen en de juiste keuzes te maken in je ontbijt zodat je bloedsuikerspiegel al niet direct de hoogte inschiet en alle andere inspanningen voor niets zullen zijn. Met andere woorden kies voor een uitgebalanceerd ontbijt. Maar leer ook om juist te leren eten. Zowel Koolhydraten, vetten en eiwitten maar dan in de juiste verhoudingen. Het gaat niet om 1 ding te veranderen in je eetpatroon. Was dat maar maar. Dan was héél de wereld slank. 

Ik spreek uit ervaring en mag mezelf ervaringsdeskundige noemen. 
Daarom bieden wij je een oplossing met ONS PLAN HET 👉SUZYS QUEENS PLAN

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment