5 weetjes over koolhydraten!


5 weetjes over koolhydraten.  Belangrijkste wat je dien te onthouden is dat koolhydraten zeer nuttig zijn en noodzakelijk en vaak ten onrechte door de modder worden gehaald door de dieetcultuur.  Met de feestdagen in aantocht kan je je met deze 5 weetjes heel wat kopzorgen over koolhydraten besparen.

5 weetjes over koolhydraten : 1. Zijn er snelle en trage koolhydraten?

Vaak horen we spreken over snelle en trage koolhydraten maar zijn er dan wel echt twee soorten koolhydraten.  Vooreerst wil ik stellen dat koolhydraten, koolhydraten zijn maar het antwoord is ja en nee.  Sommige koolhydraten worden door ons lichaam makkelijker afgebroken waardoor ze sneller in onze bloedbaan terecht komen dan deze die niet zo snel worden afgebroken maar op het einde zijn ze beiden afgebroken tot suiker.
De snelle koolhydraten zijn de compact verpakte koolhydraten die snel in onze bloedbaan terecht komen maar er ook weer snel uit verdwijnen.  Kenmerk is dat je er snel van energie hebt maar de energie ook snel weg is.  Voorbeelden hiervan zijn de suikers uit frisdrank en snoep, witte deegwaren als pasta en rijst.
Het tegenovergestelde zijn de trage koolhydraten die complexer verpakt zijn waardoor het lichaam meer moeite moet doen om ze af te breken tot suikers.  Ze komen dus trager in onze bloedbaan maar je hebt er langer een verzadigd gevoel van omdat ze vaak meer vezels bevatten.  Dit zijn de herkenbare graanproducten zoals volkoren pasta, volkorenbrood, aardappels, peulvruchten, groenten en fruit.
Wil je graag weten welke van je tussendoortjes nu vallen in de gezonde versies, heb ik voor jou een leuk gratis cadeautje : 

5 weetjes over koolhydraten : 2. Koolhydraten zijn dikmakers!

Op zich is dit onzin.  Natuurlijk wanneer we overwegend kiezen voor snelle koolhydraten en deze dan overmatig gebruiken kunnen deze natuurlijk voor een ernstige gewichtstoename zorgen.  In normale proporties zijn koolhydraten helemaal geen diktemakers.  Weet ook dat de gezondheidsraad aanbeveelt om van alle energie die je tot je neemt op een dag ongeveer 50 % aan koolhydraten in te nemen.
Om hierover met mekaar van gedachte te wisselen, nodig ik je graag uit in mijn gesloten facebookgroep enkel voor vrouwen : 


5 weetjes over koolhydraten : 3. Zijn de suikers uit fruit dan ongezond?

Helemaal niet.  Zoals voorheen reeds aangehaald worden alle koolhydraten tot suikers afgebroken.  In fruit zitten heel zeker koolhydraten/suikers.  Echter het is aan te bevelen niet meer dan een tweetal stukken fruit per dag te eten.  En ja daaruit neem je de suikers op maar ook de enorme hoeveelheid vitamientjes die in je lichaam zal terecht komen.


5 weetjes over koolhydraten : 4. Weinig koolhydraten eten is de enige manier om af te vallen.

Een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten kunnen je helpen om snel wat kilootjes te verliezen maar het lukt bijna nooit om dit structureel vol te houden.  Koolhydraten hebben we gewoon nodig en niet alleen om ons lichaam goed te laten functioneren maar ook om onze hersenen gezond te laten functioneren.  
In plaats van koolhydraten volledig te bannen, kun je beter kleinere porties eten die veel vezels bevatten zodat je zoals gezegd langer een verzadigd gevoel hebt.  

5 weetjes over koolhydraten : 5.  alle enkelvoudige koolhydraten zijn ongezond?

Enkelvoudige koolhydraten hebben een erg slechte naam omdat snoep en chips tot deze categorie behoren.  Ze hebben een hoge glykemische index en kunnen je bloedsuikerspiegel flink de hoogte in stuwen.  Ze zijn per definitie niet slecht voor je lichaam en voorbeelden van gezonde enkelvoudige koolhydraten zijn zuivel en fruit.
Wil je meer lezen kan dit altijd in tal van mijn andere blogs : 

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment