Burn-out!


Burn-out, het kan ons allemaal overkomen : te lang, te veel doen.  Met andere woorden : te veel van het goede.  Het is niets om je voor te schamen of een reden om aan je mogelijkheden te twijfelen.  Het is simpel, je hebt te hard gewerkt afgelopen periode.  Vaak in een onrustige en met schulden belanden omgeving waarbij men de eisen bleef opschroeven en dat men verwachtte van je dat je maar bleef presteren.


Burn-out : brein uit balans!

Bekijk de overbelasting die je voelt over een langere tijd met als resultaat dat je brein volledig uit balans raakt.  Door allerlei stresshormonen is je brein volledig overprikkeld, overstuur en oververmoeid.
Je krijgt het gevoel dat je volkomen uitgeschakeld bent en begrijpt vaak niet waarom je zo uitgeput bent en overgevoelig op allerlei werkprikkels blijft reageren.  Ook al wil je snel weer aan de slag, je brein heeft veel meer tijd nodig om tot rust te komen.  
Voeding speelt hierin een cruciale rol en dan vooral de keuze van wat je eet.  Ikzelf vertel mensen die zich in dergelijke situatie herkennen, te beginnen met te kiezen voor de gezonde tussendoortjes.  Herken je wat en wil je kennismaken met mijn 65 gezonde tussendoortjes : 


Burn -out : ontspanning, herstel en langzaam opbouwen!

Gebruik alle ruimte om voldoende te ontspannen, herstellen en heel langzaam terug op te bouwen. Maak bespreekbaar van waar het volgens jou fout liep en daarom zeg ik altijd dat je jezelf een betere werkplek mag beloven.  Als er door omstandigheden niet naar je wordt geluisterd en zijn er geen verbeteringen mogelijk op je huidige werkplek, kan je na volledig herstel voor jezelf kiezen en een gezondere en minder stressvolle werkomgeving zoeken.  Een goede raad die ik hierin iedereen wil geven is vaker voor jezelf te kiezen.  Alles moet maar omdat een ander het van ons verlangd maar wat met jezelf?  Ik hoor vaak in mijn gesloten facebookgroep van vrouwen dat ze zich in dergelijke situatie bevinden en dat erover spreken zo'n deugd kan doen.  Wil jij ook graag in mijn gesloten facebookgroep komen : 


Burn-out : balans vinden!

Wie wil nu niet de juiste balans in het leven en vooral zoveel mogelijk leven zonder stress.  In het algemeen moet je zorgen dat je niet teveel dopamine krijgt van steeds beter, meer, hoger en verder.  Als je de maatstaf voor individueel geluk telkens buiten je bereik legt, bouw je aan een burn-out.  Het gaat langzaam, dat weet ik en er zijn ook mensen die nooit een burn-out zullen ervaren, dat weet ik ook maar over het algemeen kunnen we stellen dat ons brein niet gemaakt is voor te veel druk.  Dat apparaat is daar niet voor gebouwd.  Het omgekeerde is ook waar, van teveel geluksprikkels worden we ook gespannen en gestrest op den duur.  
Het zal wel duidelijk zijn dat alles draait om balans vinden tussen moeten en willen en tussen willen en kunnen.
Daarom is het zeer belangrijk dat je leert om kleine dingen te waarderen en weten wanneer je iets wel of juist niet meer doet.  Dat wil ook zeggen dat je soms moet afscheid nemen van mensen en dingen die niet meer in je nieuwe leven passen.

Burn-out : wat is je eigen rol!

Het reeds gezegde in het achterhoofd is het dus zeer belangrijk om naar je sociale contacten te kijken en wat je rol is in het hele verhaal.  Stel je vragen want heel vaak zijn heel veel contacten, vluchtige contacten en stel jezelf de vaag of je in die omgeving bent wie je wil zijn.  Heel veel mensen gedragen zich volgens een bepaald stramien omdat het zo verwacht wordt in de omgeving waarin je je bevindt. Zijn die mensen dan echt geïnteresseerd in jou of is het vooral te doen om wat jij voor hen zou kunnen betekenen. 
Een personage spelen omdat andere je zo willen kennen verergerd vaak alleen maar de zaak omdat je wanneer je uit je rol stapt, eenzaamheid op je wacht want zo willen die contacten niet bij je zijn. 
Wil je meer lezen over dergelijke onderwerpen : 




Burn-out : gevaar : verzeil niet in eenzaamheid!

En dan komen we inderdaad uit bij het item eenzaamheid.  Weet dat eenzaamheid vaak dodelijker is dan roken en alcohol.  Misschien vind je het raar maar de opkomst van sociale media de laatste jaren doet het aantal eenzame mensen in sneltempo toenemen.  Wanneer we in het bijzijn van anderen toch de pijn van de eenzaamheid nog voelen, doet dit meestal veel minder pijn.  We verdragen die beter.  
Eenzaamheid veroorzaakt ook stress door de stresshormonen die in je bloed circuleren.  Uit dit alles valt af te leiden dat hoe beter je sociaal netwerk is, hoe minder last je van dat alles gaat hebben.  
Het is ook logisch he want wanneer ik weet dat mensen mij zullen opvangen, hoef ik me minder zorgen te maken wanneer het eens wat minder gaat.  
Vergis je echter niet want eenzaamheid is niet hetzelfde als goed alleen kunnen zijn.  Eenzaamheid is het beleven van een gemis en eronder lijden.  Het is niet verwonderlijk dat dit de laatste jaren groeit want ook het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt.  Opvallend is wel dat uit studies blijkt dat eenzaamheid niet het meest voorkomt bij ouderen.  Jongeren lijden het meest onder eenzaamheid.  

Burn-out : langzaam terug vertrouwen opbouwen!

Je terugtrekken en afzonderen van alles en iedereen is het makkelijkst als het slecht met je gaat na een burn-out maar doe dat niet.  We hebben allemaal mensen nodig om ons heen om niet eenzaam en cynisch te worden, vermijdingsdrang helpt niet.  Weet dat een mens niet is gemaakt om alleen te zijn. 
Het is niet waar dat mensen een last zijn en foute boel en het geloof moet terug groeien, vertrouwen bouw je op.  Let bij dit gegeven ook op dat je niet enkel dieren in huis haalt die volgens jou onvoorwaardelijke liefde geven want dat is dan hetgene je net wil in een burn-out.  Begin met wat langere telefoongesprekken, nodig iemand bij je thuis uit op de koffie.  Daarna op een terrasje bijvoorbeeld en als je dan genoeg vertrouwen hebt opgebouwd, kan je terug langsgaan maar weet dat het een proces is dat ook wat moed en energie vraagt.

Burn-out : tot slot!

Weet dat eenzaamheid vaak het resultaat is na een burn-out.  Als je je eenzaam voelt en je zou enkel afspreken met energieslurpende types, gaat het je niet helpen.  Het kost je meer dan dat het je opbrengt. Kijk liever even terug en bekijk waar en waarom je dat eenzame gevoel hebt. Er is ook niets mis met het eenzame gevoel dan even toe te laten en nadien met je andere bedoelingen verder te gaan.
Burn-out is een complex gegeven en door bovenstaande blog hoop ik je wat meer inzicht gegeven te hebben van hoe een burn-out ontstaat en wat vaak het gevolg is.

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment