5 tips om je brein fit te houden!

5 tips om je brein fit te houden is een goede reden om eens stil te staan bij wat we je zelf eigenlijjk kunt doen om je gezonde hersenen te helpen om in topvorm te blijven.  Als we denken aan ouder worden, denken we vaak aan de gezondheid van onze huid, botten, longen of hart. Maar hoe zit het met onze hersenen - misschien wel een van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam? .

Om een gezond verouderingsproces te ondersteunen, moet je dagelijks voor lichaam en geest zorgen. Hier zijn enkele manieren om jouw brein te helpen zo lang mogelijk in topvorm te blijven.

Tip 1 : Begin op tijd met het trainen van je hersenen.

Zodra de cognitieve functie ernstig genoeg wordt om dementie te veroorzaken, is het moeilijk of onmogelijk om deze te herstellen. Daarom is het beter om te voorkomen dan genezen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer tijd besteden aan mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, woordspelletjes, bordspellen of een nieuwe vaardigheid leren, een grotere kans hebben om het geheugen, de aandacht en perceptie te behouden of zelfs te verbeteren.
Net als alles anders in ons lichaam blijven de hersenen beter presteren wanneer ze regelmatig actief zijn. Van mentale stimulatie is aangetoond dat het neurale circuits activeert en het wordt geassocieerd met een lager risico op Alzheimer. Een nieuwe vaardigheid aanleren, tweetaligheid of puzzelen hebben allemaal aangetoond dat ze het risico op dementie verlagen. Geheugentraining kan ook het herinneren verbeteren en je helpen hogere cognitieve prestaties gedurende vijf jaar of meer te behouden.

Tip 2 : Blijf actief en eet gezond.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig hun hartslag flink verhogen door beweging, grotere hersengebieden hebben, wat geassocieerd wordt met betere cognitieve prestaties. Het combineren van lichaamsbeweging met uitgebalanceerde voeding ondersteunt de gezondheid van de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid. Is sporten écht niet aan jou besteed? Ga dan op z’n minst dagelijks wandelen. Een stappenteller kan je hierin motiveren. Deze functie zit ook op de meeste telefoons.
Een breinvriendelijk eetpatroon omvat:
  • Voeding rijk zijn aan omega-3 vetten, zoals vette vis, avocado en noten. Houd je niet van vis? Probeer dan eens visolie tabletten met DPA en DHA,
  • Het consumeren van antioxidant-rijke groenten en fruit, zoals bosbessen, groene bladgroenten en kurkuma, denk aan het kleurenpalet in je voeding.
  • Het vermijden van al te zeer bewerkte voedingsmiddelen.
  • Het zorgen voor een goede spijsvertering. Dat staat immers in direct contact met je hersenen. Je darmen worden ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Houd je darmen dus fit met veel vezels.
Het is natuurlijk makkelijk spreken over uitgebalanceerde, gezonde voeding maar wat is dat nu eigenlijk? Ik heb voor jou een leuk extraatje wat je al aardig op weg helpt om de juiste keuzes te maken en die kan je hier gratis downloaden.

Tip 3 : Leef in een schone omgeving.

Het is ook van belang om een gezonde omgeving te creëren. Beperk de blootstelling aan sigarettenrook, smog, schimmels en andere gifstoffen. Vermijd een overdaad aan informatie via verschillende media, tv- of telefoonverslaving en een rommelig huis. Dit geeft namelijk te veel en negatieve prikkels en kost dus energie. Daarom zou je slaapkamer, waar je uiteraard 8 uur of langer slaapt per nacht, zo minimaal mogelijk ingericht moeten worden, en liefst met egale kleuren. Een t.v. in de slaapkamer? Haal die maar weer weg. Als je niet slaapt kun je wel iets anders leuks bedenken om te doen, toch…?

Tip 4 : Behoud een positieve mindset.

Je hebt het vast wel eens horen zeggen: optimisten leven langer dan pessimisten. En optimisme is aan te leren. Sommigen vinden een positieve kijk door spiritualiteit of harmonie met de natuur. Het beoefenen van mindfulness, yoga of meditatie kan je helpen om aan de slag te gaan hiermee. Vind je dit lastig? Start dan eens met luisteren naar ‘ochtendmeditaties’ op bijvoorbeeld Youtube of denk voordat je gaat slapen aan alles waar je dankbaar voor bent in je leven. Vergeet niet, ook de appel die je eet is door iemand ergens geplukt en is daarna met zorg behandeld zodat deze uiteindelijk bij jou terecht kon komen. Is dat je te ‘zweverig’? Geniet dan gewoon eens bewust van de zonnestralen op je gezicht of besluit een dag niet sarcastisch en negatief te doen. Hoezeer je je in moet houden die dag zegt dan genoeg…
Lees je graag meer over allerlei tips en tricks kijk dan even op :


Tip 5 : Verzorg je echte vrienden en contacten.

Een fijne, sterke achterban van vrienden of gelijkgestemden, waarop je kunt vertrouwen en zaken mee kunt delen, is essentieel om je gesteund en geliefd te voelen. Onderzoek suggereert dat het hebben van een groot sociaal netwerk een positieve invloed kan hebben op hoe je je voelt, en daarom de veroudering van de hersenen kan vertragen en het geheugen kan helpen behouden.

Handige tip in dit geval kan voor jou mijn facebookgroep zijn voor vrouwen waar tips en informatie wordt gedeeld en waarin ik regelmatig life tot bij je kom.  Twijfel niet langer en kom in mijn groep :

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment