Honger of eetlust!


Wat is het verband honger of eetlust.  Weet dat je lichaam een zeer slim instrument is om je te laten weten wanneer het tijd is voor een maaltijd.  Ze doet dit aan de hand van signalen die uitgezonden worden om aan deze behoefte te voldoen.

Honger of eetlust : Wat is het verschil?


Iedereen eet om twee redenen.   De ene is uit effectieve honger, de andere is uit zin of goesting in eten. Hieruit weten we al dat honger en eetlust twee totaal verschillende gegevens zijn.  
Honger kunnen we best omschrijven als de behoefte aan eten gerelateerd aan een natuurlijk lage bloedsuikerspiegel.  Tegelijkertijd is het een mechanisme dat ervoor zorgt dat je brandstof binnen krijgt die nodig is om te functioneren.
Eetlust is het verlangen naar voedsel door een zintuiglijke waarneming of reactie in de hersenen waardoor de maag samentrekt en je zin hebt in eten.
We kunnen de vergelijking als volgt maken : een gewone friet met 1 stuk vlees is om de honger te stillen, een grote friet met 2 stukken vlees is om de eetlust te stillen.
 

Honger of eetlust : Wat zijn de kenmerken?

 
Honger is duidelijk en herkennen we allemaal omdat we het horen namelijk de knorrende onhebbelijke geluiden van de maag.  Als je maag leeg is gaat als gevolg van de spiersamentrekkingen deze grommen en heb je dus honger.
Eetlust daarentegen is een louter psychologische reactie op waarnemingen.  Geur, zicht, horen enz…..
 

Honger of eetlust : Wat is de beste manier van maaltijden spreiden?

 
Een gelijkmatige spreiding van voedselinname zal ook het glucosegehalte in je bloed spreiden en op een gelijk niveau te houden of zoals wij dat noemen een stabiele bloedsuikerspiegel.   Vaak levert dit ook een bonus op in het cholesterolniveau.  Heel erg belangrijk hierbij is ook gezonde keuzes maken in je maaltijden en vooral in je tussendoortjes.  Dit hebben wij voor je makkelijk gemaakt en in bijgaande link kan je klikken op ons gratis e-book 65 tussendoortjes met opgave van de winkel waar je ze kan kopen.
 

TIPS:

 Honger of eetlust : Waarom honger of eetlust? Een aantal tips.

 
  • Als het buiten koud is wil je liever vaak warm eten zoals puree, maaltijdsoepen, warm vlees en dat is logisch want het is koud en bepaald voedsel levert je meer calorieën en calorieën houden je warm.  Je verwerkt voedsel ook sneller in een koude omgeving.  
  • Train meer dan enkel je mond : mensen die regelmatig sporten of bewegen hebben vaak een gezonde eetlust maar hebben zelden direct na hun training echt honger. Dat heeft een aantal redenen maar zover willen we niet gaan.
  • Medicijnen kunnen je eetlust veranderen.  Door medicatie kan je meer of minder gaan eten, let hierop.
  • Zorg voor gezonde hoeveelheid of uitgebalanceerde maaltijden.  Buffel je niet vol met uitsluitend dingen die je graag eten maar gezonde voeding is ook een combinatie van kleuren op je bord.
  • Herken anorexia, obesitas en boulimie.  Obesitas noemen we de epidemie van de huidige maatschappij.  1/3 van de wereldbevolking is obese en dat is vooral te wijten aan het feit dat we het ons makkelijk willen maken en focus op fastfood ligt.
Anorexia is een vorm van vrijwillige uithongering.  Dit verschijnsel heeft vaak te maken met het ideaal maatschappijbeeld maar kan fatale gevolgen hebben.
Boulimiepatiënten willen dan weer direct dat het eten dat ze tot zich namen, er zo snel mogelijk weer uit is.  Een evenzeer gevaarlijke toestand en kan eveneens leiden tot een fatale afloop. 
 
 

Honger of eetlust : Wat is onze mening.

Eten is essentieel voor de mens.  De ene zal meer nodig hebben dan de andere maar dat komt door het niveau van verbranding door werk, sport enz……  Een gouden tip die wij geven is je dag te starten met een gezond ontbijt zodat je bloedsuikerspiegel al direct onder controle is.  Graag meer weten, vul even het formulier watontbijtjij.be in.
Let vervolgens op de juiste dossering op je bord en eet meerdere malen maar kleinere maaltijden.
Voor de gezonde tussendoortjes kan je dus naar ons gratis e-book
 65 gezonde tussendoortjes 
Voor de juiste keuzes kan je hulp krijgen en kan je naar ons 12 weken plan waar je een duidelijk schema hebt van al jouw maaltijden en de gratis coaching.
Vergeet zeker niet in onze gesloten facebookgroep feelgoodcouple community te komen, een groep van gelijkgestemde vrouwen.

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment