Waarom zijn groenten gezond!Waarom zijn groenten gezond om te eten, wat zijn de voordelen en waarom moeten we dagelijks groenten eten.  Met dit gegeven gaan we in deze blog aan de slag en willen we jullie zoveel als mogelijk praktische informatie geven die je kan nalezen bij je dagelijks gebruik van groenten.Waarom zijn groenten gezond : Wat is het effect op je gezondheid! 


De groenten die we kennen leveren een aanzienlijke bijdrage op je gezondheid en niet in een geringe mate een zekere bescherming tegen hart- en vaatziekten.  Ze zijn verantwoordelijk voor de nodige vitaminen en mineralen en voedingsvezels.  Ze dragen verder bij tot een verlaging van de bloeddruk en de cholesterol door de aanwezigheid van essentiële vezels.

Waarom zijn groenten gezond : Wat zijn seizoensgroenten!


Seizoensgroenten zijn die groenten die in een welbepaald seizoen gerooid of geteeld worden.   Seizoensgroenten zijn groenten die bij ons groeien in de volle grond in welbepaalde maanden.  Ze groeien dus door gebruik van de geldende weersomstandigheden.   Een belangrijk kenmerk van deze groenten is dat ze smaakvoller en goedkoper zijn in de periode dat ze geteeld worden.
Sommige groenten koop je gewoon het hele jaar door : bloemkool, champignons, groene selder, postelein, prei, raap, sojascheuten, spinazie, tomaten en uien
Zo smul je in de winter van : rode- en witte kool, savooikool, knolselder, pastinaak, pompoen, rode biet, schorseneren, spruiten, rammenas, witloof, veldsla of boerenkool.
In de zomer herkennen we asperges, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, koolrabi, mais, paprika, kropsla, snijbonen, bonen, tomaten, tuinkers, venkel.
 

Waarom zijn groenten gezond : Wat is de gezondste groente!

 
Het antwoord is duidelijk : allemaal.  Daarom is een algemeen aan te raden gegeven om zoveel mogelijk kleur op je bord te brengen bij het gebruik van groenten dus variatie in groenten is de boodschap.   Hieronder een lijstje met opsomming van de soorten : 
 
 • Groene bladgroenten: andijvie, spinazie, krop- en veldsla, postelein, waterkers, …
 • Koolsoorten: boeren-, spits-, savooi-, rode, witte, Chinese kool, koolrabi, paksoi, …
 • Bolgewassen: knoflook, prei, ui, …
 • Knolgewassen: rode bieten, wortel, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rammenas, …
 • Kruisbloemige groenten: bloemkool, broccoli, spruitjes, …
 • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber, …
 • Kiemgroenten: (soja-, prei-, …)scheuten, tuinkers, …
 • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, avocado, …
 • Paddenstoelen: champignons, oesterzwammen, morieljes
Verse groenten in het seizoen en diepvriesgroenten zonder toevoegingen zijn het best om te eten. Groentesoep of uit blik of bokaal zijn goed. Matig vooral room of saus bij de bereiding.

  VERSE GROENTEN 🤍 
 

Waarom zijn groenten gezond : Welke groenten, rauwe of gekookte!

 
Gekookte groenten bevatten minder vitaminen dan rauwe gewoon omwille van het gegeven dat vitaminen gevoelig zijn voor warmte.  Een aanzienlijk percentage gaat verloren door het gaarkoken. Beperk het water of stomen bij het klaarmaken van groenten tot het minimum.
Anderzijds zal je sommige groenten wel moeten koken vooraleer je ze kan opeten.  Door het koken komen bepaalde stoffen vrij waardoor je de voedingsstoffen uit de groenten beter kan opnemen.
Het beste is om gekookte en rauwe groenten met mekaar af te wisselen. Leg bijvoorbeeld bij een tussendoortje een tomaatschijfje of komkommer op je maiswafel of …….  
Eet gekookte groenten vooral bij je warme maaltijd.
Voor inspiratie over andere gezonde tussendoortjes ga je best naar ons gratis e-book
 65 TUSSENDOORTJES
 

Waarom zijn groenten gezond : Hoeveel eet je er best!

 
Het grootste deel van je voeding zou uit verse plantaardige producten moeten bestaan. Geef groenten dus een hoofdrol in je dagelijkse menu. Wetenschappelijke studies adviseren om ongeveer 300 gram groenten per dag te eten. Hoe kan dit voor jou ingevuld worden :
 • Vul bij een warme maaltijd eerst de helft van je bord met groenten.
 • Voeg groenten toe aan je broodmaaltijd: bijvoorbeeld een bordje rauwkost of een kommetje verse soep.
 • Knabbel groentjes of drink soep als tussendoortje: élke extra groenteconsumptie is een plus!
Wissel zoveel mogelijk af in je groentesoorten en leg alle kleuren van de regenboog op je bord: zo krijg je alle nuttige voedingsstoffen uit diverse groenten binnen.
 

Waarom zijn groenten gezond : Besluit!

 
Laat je niet wijsmaken dat groenten niet gezond zouden zijn want ze zijn het wel degelijk.  Groenten zijn bij de belangrijkste spelers bij onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen en zijn voor diverse zaken belangrijk.  Zorg voor variatie in je gebruik maar daarvoor kan je ook terecht in onze facebookgroep feelgoodcouple community of neem een kijkje op onze website voorgoedslank.be

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment