De grootste leugens over eieren!

 
De grootste leugens over eieren.   Wat wordt er allemaal gezegd over eieren en wat is er nu goed en slecht aan eieren.  Is eieren eten goed of slecht voor de gezondheid en waar zijn ze dan goed of slecht voor.
 
 

De grootste leugens over eieren : Vooreerst wat zijn de voedingsstoffen in eieren!

Een ei biedt een interessante combinatie van voedingsstoffen. Het levert 10 essentiële voedingsstoffen in de nodige hoeveelheden voor slechts 90 kcal 
Eieren zijn rijk aan eiwitten van de beste kwaliteit: zij bevatten essentiële aminozuren in een goede verhouding en leveren het lichaam daarmee belangrijke bouw- en onderhoudsstoffen. 
Eieren behoren tot de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel westerse landen op de limiet of ondermaats blijkt. Er zijn aanwijzingen dat zij eigenschappen bezitten die bescherming kunnen bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten.
 

De grootste leugens over eieren : Zit er teveel cholesterol in eieren?

Neen, vet en cholesterol zitten enkel in de dooier, niet in het wit van ei. 
Eieren zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren maar ook aan fosfor en vitaminen D, B2 en B12 en ze vormen een belangrijke bron van ijzer, zink, selenium en vitamine A.
Een ei zonder cholesterol bestaat niet. De enige manier om een ei met minder cholesterol te eten is kiezen voor eieren met een kleinere dooier wat je kan merken doordat het ei duidelijk minder van gewicht is.
 

De grootste leugens over eieren : Bevat een gekookt of gebakken ei minder cholesterol dan een rauw ei?

Neen. Het cholesterolgehalte in diverse eibereidingen is vergelijkbaar.
In eibereidingen waar nog andere cholesterol bevattende voeding zoals room of garnalen worden toegevoegd, zal het cholesterolgehalte uiteraard verder doen oplopen.
Wil je een gezond ei op tafel, let er dan ook op om niet te veel vet en zout toe te voegen. Breng een omelet bijvoorbeeld eerder op smaak met verse kruiden en groenten.
 
 

De grootste leugens over eieren : Zijn eieren een belangrijke eiwitbron?

Ja want een ei levert een belangrijke bijdrage aan de voeding voor een super lage prijs. In vergelijking met andere eiwitbronnen behoren eieren tot de goedkoopste bronnen van eiwitten.
Verder zijn ze ook een bron van vitamine A, B12 en B2 en van ijzer.  
Een hardgekookt eitje is trouwens ook een prima optie en goedkoop om als gezond tussendoortje te eten.  Voor meer inspiratie kan je zeker eens gaan kijken naar onze lijst van 65 gezonde tussendoortjes die je hier kan downloaden.
 

De grootste leugens over eieren : Is een eitje bij het ontbijt schadelijk?

 Af en toe eens een eitje bij het ontbijt kan zeker je de andere calorie-inname beperkt want zoals je weet is en/en altijd een beetje teveel.  Het ei kan zeker ter vervanging van ander hartig of zoet beleg en is zelfs een goed alternatief.
Vergeet echter niet dat elke toevoeging van vet en andere ingrediënten aan een eibereiding de caloriewaarde kan opdrijven. Variatie in de voeding, dus ook bij het ontbijt, blijft ten slotte belangrijk en elke overdrijving is af te raden. 

 

De grootste leugens over eieren : Hoeveel mag ik er eten per dag?

In functie van gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen is er geen bezwaar tegen gemiddeld 1 ei per dag.
Voor diabeten en personen met een erfelijk hoge cholesterol zijn meer beperkingen nodig.
In geval van twijfel is overleg met een specialist aangewezen voor een individueel aangepast voedingsadvies. 
Laten we stellen dat voor de algemene meerderheid van de bevolking een vier-tot vijftal eitjes per week echt geen kwaad kan.
 
 
 

De grootste leugens over eieren : Doet de kleur van een ei ertoe?

De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de legkip. Dit heeft niets te maken met of van enige invloed op de samenstelling en de voedingswaarde van een ei. Idem dito voor de leefomstandigheden van de leghennen (vrije loop of in kooien).
De kleur, donker of lichter dooier hangt af van het kippenvoer. Naarmate er meer caroteen in het voer zit, wordt de dooier donkerder.


De grootste leugens over eieren : Hoe bewaar ik eieren het best?

Eieren bewaar je best koel en droog, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast en met de punt naar beneden. Bewaar eieren niet in de buurt van of scherm ze af tegen sterk geurende voedingsmiddelen zoals vis en knoflook. Want eieren nemen snel geurtjes over.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd.
 
 

De grootste leugens over eieren : In het kort!

Of eieren nu wel of niet gezond zijn is eigenlijk de vraag? "Zoals bij alles in een gezonde levensstijl zijn de sleutelwoorden 'variatie' en 'met mate'. Iemand die alle dagen een eitje eet en voor de rest voldoende beweging heeft, niet rookt, een gezond gewicht heeft, een gevarieerde, gezonde en vezelrijke voeding tot zich neemt en verzadigde vetten zoals vette vleeswaren mijdt zal minder kans hebben om hoge cholesterol en hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan iemand die inactief is, rookt, overgewicht heeft, veel snoept maar wel zijn eierconsumptie beperkt."
Om een evenwichtig eetpatroon en een gevarieerde maaltijd te nuttigen, kan je voor inspiratie eens kijken op onze website en om praktische tips kan je zeker in onze gesloten facebookgroep komen. 
 
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment