Voeding/recepten.

Voeding/recepten en wat we er moeten van denken want omtrent voeding en recepten zijn miljoenen boeken geschreven want iedereen die een beetje naam heeft in de voedingswereld, heeft wel een boek geschreven.  En daar blijft het niet bij want we hebben zelfs kanalen op de TV die specifiek kookkanalen zijn.  Laten we in deze blog proberen een speld in een hooiberg te vinden in alles wat momenteel aangeboden wordt.


Voeding/recepten : Wat is voeding!

Volgens ons woordenboek is voedsel het geheel wat mens en dier eten en/of drinken.   Voedsel is uitermate belangrijk voor ons omdat we daardoor onszelf in leven kunnen houden en kunnen blijven doen wat we nu doen.  In voedsel zitten vele stoffen die goed zijn voor ons omdat ze ons helpen groeien, gezond blijven of om energie te krijgen.  De bouwstoffen van ons lichaam zijn onder andere eiwitten en water, deze helpen je lichaam groeien.
De beschermstoffen zijn die als vitaminen en mineralen die je lichaam helpen beschermen tegen ziektes.
Ten slotte zijn er de brandstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten die je lichaam weer helpen om energie te krijgen en te kunnen blijven doen wat je nu doet.
Een verzameling van alle genoemde stoffen onderscheiden we in veel van onze recepten of gerechten vandaar de samenzang in deze blog.

Voeding/recepten : Wat zijn recepten!

Het woord recept uit het woordenboek is een verzameling van instructies die aangeven hoe iets klaargemaakt moet worden en het eindresultaat noemen we dan het gerecht.  Wat zijn dan de kenmerken of de bestandsdelen van een recept.  Een recept bestaat over het algemeen uit de naam van het recept, vaak waar het vandaan komt.  De tijd nodig om een gerecht te bereiden.  Voor hoeveel personen het recept bedoeld is.  Welke ingrediënten die nodig zijn en in welke hoeveelheden.   Soms welke gereedschappen zoals pannen, kommen enz….  
Een gedetailleerde beschrijving van de opeenvolgende handelingen die nodig zijn voor de bereiding van het recept.  Verder de kook- of oventemperatuur, het aantal calorieën in het recept.  Hoeveel vitaminen, mineralen en andere voeding.  De houdbaarheid en/of moeilijkheden die kunnen opduiken bij de bereiding van het gerecht.
Je ziet dat een recept een hele verzameling is van opeenvolgende stappen.   Oorspronkelijk komt het woord recept uit de medische wereld want dat was het papiertje waarop de dokter de geneesmiddelen voorschreef.  
In de voeding- en kookwereld is recept een verzameling van benodigdheden die nodig zijn voor de bereiding van een recept.
Ik ga je een beeld geven op de soorten gerechten die gebruikt worden om af te slanken.  Ik heb op mijn website een compleet plan dat gebaseerd is op uitgebalanceerde voeding.   
 
 
In mijn gesloten facebookgroep enkel voor vrouwen als jij en ik, bevinden zich tal van uitgebalanceerde recepten, heb je interesse?

 

Voeding/recepten : Welke soorten recepten?

 Vooraleer ik even dieper inga op elke categorie zal ik een opsomming geven van de soorten :
  1. Caloriearme recepten,
  2. Koolhydraatarme recepten,
  3. Vegetarische recepten,
  4. Ketorecepten,
  5. Eiwitrijke recepten,
  6. Vetarme recepten,

Laten we beginnen met de caloriearme recepten.

Wanneer we spreken over afslanken in combinatie met recepten hebben we het vaak over calorieën beperken.  Deze beperking is dus een manier om af te slanken.  Je lichaam verbruikt energie en dus kilocalorieën om te functioneren.   Wanneer je echter meer binnen krijgt dan je verbruikt, wordt het eten omgezet in waardoor je in gewicht aankomt.
In caloriearme recepten is het duidelijk dat de ogen gericht zijn op het beperken van de inname van calorieën.  Een bekend voorbeeld van een caloriearm dieet dat gebruikt werd om af te slanken was destijds het brooddieet. Het was een dieet waarbij je om de dag alleen brood en water eet, koffie of thee.  Op de andere dagen at je normaal.  Uiteraard moesten de andere maaltijden zo gezond mogelijk zijn met de nodige groenten en fruit.  
Een tweede voorbeeld is misschien beter gekend en is het tellen van elk voedingsproduct dat gelijk staat met een aantal punten in een tabel.  Je mag niet boven een aantal punten komen want anders verlies je geen gewicht.
 

 Een tweede recept of dieet is het koolhydraatarme dieet. 

De essentie van dit gerecht is dat je zo weinig mogelijk producten eet die koolhydraten bevatten.  Deze worden bij te weinig bewegen door het lichaam omgezet in vet waardoor je dus in gewicht kan aankomen.  Koolhydraatarme recepten of diëten kunnen tot gewichtsverlies leiden maar dat komt enkel omdat je minder calorieën eet.  Het bekendste dieet of verzameling recepten is het Atkins-dieet.
 

Een derde is het Ketorecept of dieet. 

Dit is een koolhydraatarm dieet dat gaat over veel eiwitten en vetten consumeren maar zeker minder koolhydraten.  Deze recepten zorgen ervoor dat de vetten door het lichaam naar de lever gestuurd worden die het dan in energie omzet om het lichaam langdurig sterk en actief te houden zonder moe te worden.  De ketonen werken als energiebron voor zowel lichaam als hersenen waardoor het een optie is om af te slanken.  De recepten voorkomen dat je een heleboel koolhydraten eet welke verantwoordelijk zijn voor het aankomen omdat de suiker van de koolhydraten je het grootste deel van de tijd hongerig maken.  Wanneer je deze consumeert in kleine porties en meer aandacht besteedt aan eiwitten en vet, stimuleert je lichaam je meestal niet om te eten.  Je gebruikt daarom wel de vetten om je honger te stillen en je actief te houden.  
 
 

Een vierde soort van recepten is het eiwitrijk recept of eiwitdieet.

Bij eiwitrijke recepten of diëten gaat het voornamelijk om het consumeren van eiwitrijke producten zoals kip, eieren en vis en om het vermijden van koolhydraatrijke producten.  Hoe meer eiwitten, hoe minder plaats voor koolhydraten.  De eiwitrijke producten zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opslaat en dat je eerder een verzadigd gevoel hebt. Eiwitrijke producten voorkomen ook dat je spier- en botmassa verliest tijdens het afslanken.  Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en essentieel voor je gestel.
 
 

Een vijfde en laatste recept dat ik wil bespreken is het vetarm recept of dieet.

Hier gaan we ervan uit dat zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door teveel aan vet.  Door je eetpatroon in balans te brengen door minder ongezonde verzadigde vetten te eten die in bewerkt voedsel zitten zoals gefrituurd eten, chocola, chips end….. moet het overgewicht verdwijnen.
 
Voor alle duidelijkheid is het in mijn plan niet de bedoeling dat we de weg van één van deze bovenstaande gerechten of diëten opgaan maar gaan we gewoon uitgebalanceerd eten met de dagdagelijkse ingrediënten die je nu al gebruikt.  Leren de juiste combinaties te maken om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Alles begint bij het ontbijt en zo gaan we opbouwen.  Heb jij vragen over je ontbijt of heb je problemen met ontbijten, vul even bijgaande enquête in :
 
 
Een uitgebalanceerde levenstijl begint ook met de juiste gezonde tussendoortjes.  Wil jij niet weten wat dit betekent want ik heb speciaal voor jou een gratis e-book :

 

Voeding/recepten : Niet diëten maar verander je levensstijl! 

De nadruk kan je volgens mij beter leggen op het aanpassen van je levensstijl dan gaan zoeken in recepten/gerechten waarmee je kan afslanken.  Ik weet zeker dat het mogelijk is om af te slanken zonder dieet maar dan moet je wel je levensstijl veranderen.  Een begin en een bewezen zaak is dat mensen al vaak beginnen af te slanken door gezondere tussendoortjes te eten of wat meer te bewegen dan ze gewend zijn.
Lees je graag daar meer over dan heb ik voor jou lectuur om van te smullen :
Voor de tussendoortjes klik je op :   

Voor de beweging klik je op :  
 
De meeste mensen beginnen hun levensstijl en vooral eetgewoonten aan te passen vanwege gezondheidsredenen.  De meest bekende is een allergie voor bepaalde voedingsstoffen of wat er in zit.  Een glutenvrij dieet is een tweede mogelijkheid.
Natuurlijk kunnen jaren van ongezonde voeding en vettig eten zorgen voor ernstige problemen zoals hart- en vaatziekten en vaak na een beroerte of dergelijke meer dat dan toch de eetgewoonten worden aangepast.
 

Voeding/recepten : Evenwichtige voeding op je bord!

 Eigenlijk mogen we alle bovenstaande diëten vergeten want eigenlijk hebben we van alles wat nodig.  Zelf ben ik zeker ook geen voorstander van een soort van dieet omdat deze vaak op korte termijn werken en dikwijls een jojo-effect tot resultaat hebben.  Mensen beginnen met een dieet voor een bepaalde periode maar eens gestopt merkt men dat deze mensen vaak vervallen in hun oude eetgewoonten en de kilo’s vliegen er terug aan, vaak nog meer gewicht.   Gevarieerd eten en wel op een gezonde manier.  Je moet jezelf een nieuwe gewoonte aanleren of eigen maken zonder jezelf tekort te doen.
Wat  je wel kan doen is gedurende een week alles noteren wat je eet en drinkt.  Overloop dan samen of alles wat je eet en drinkt in evenwicht is.
 
 

Voeding/recepten : De gevolgen van recepten!

Laten we nu toch even stilstaan bij de gevolgen van wat we allemaal op ons bord laden.  De Wereld Gezondheidsorganisatie voorspelt dat binnen enkele jaren overgewicht of obesitas een wereldepidemie zal worden.  Alles begint bij onze levensstijl en als we nu al zien dat een pasgeborene net na het lopen al voor een TV, laptop of computer leeft, moeten we onszelf ernstige vragen stellen.  
Deze vaststelling in combinatie met het feit dat we weten dat we in een haastmaatschappij leven en alles snel snel snel moet gaan en we vaak fastfood of blikvoeding eten waarvan we onszelf dan wijsmaken dat het gezonde voeding is.
Eten uit blik opwarmen in de microgolf is niet gezonde voeding koken.   
De gevolgen van al deze vaststellingen zullen catastrofaal worden en onze gezondheidszorg zal onder enorme druk komen te staan omdat heel veel aandoeningen en ziekten te relateren zijn aan onze voeding.
Het begint zoals gezegd ’s morgens met ons ontbijt dat geen suikerrush mag veroorzaken.  Kiezen we de juiste tussendoortjes of gaan we naar de snoepautomaat op het werk voor onze tussendoortjes.  Hoe ziet onze lunch er uit en wat schaft de pot ’s avonds.
Wil je uit de rollercoaster geraken en wil je een plan waar je eindelijk mee aan de slag kan?  Ik heb het voor je maar jij moet de vraag eerst aan jezelf stellen of je er klaar voor bent :
 ( Klik op de afbeelding) Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❀

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment