Waarom eiwitten is een vraag die menigmaal gesteld wordt als het gaat over afslanken, spierherstel of spieropbouw.  In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en gaan we je heel duidelijk uitleggen wat, belang, welke en waarom.


1. Waarom eiwitten : Wat zijn eiwitten?


Eiwitten zijn één van de drie bouwstenen die ons lichaam nodig heeft naast koolhydraten en vetten. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen en leveren zowel calorieën als aminozuren.  Aminozuren zijn belangrijk als bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen. Door middel van de aanvoer van aminozuren herstelt en versterkt de cel zich.
 

2. Waarom eiwitten : Belang van eiwitten?


Het lichaam gebruikt eiwitten voor verschillende doelen, namelijk:

  • Herstel en de opbouw van lichaamscellen.
  • Transport van bepaalde stoffen in het bloed en in de cel.
  • Ze leveren enzymen die belangrijk zijn voor de regeling van je spijsvertering en bouwen van je afweer.
  • Aminozuren spelen een rol bij de aanmaak van verschillende stoffen.
  • Eiwitten zijn betrokken bij de spieropbouw en het herstel na spierafbraak.
Het lichaam kan aminozuren uit eiwit in eten of uit de spieren vervolgens omzetten in glucose. Glucose is een brandstof voor spiersamentrekking. Wanneer je heel lang niks hebt gegeten of weinig koolhydraten eet, kan het lichaam gedeeltelijk overgaan op de verbranding van eiwitten, je reservetank dus.  Daarom is het belangrijk om je goed te voeden en daarvoor hebben wij ons Suzys Queens Plan.

3. Waarom eiwitten : Hoeveel eiwitten heb je nodig?


De eiwitbehoefte verschilt tussen niet-sporters en type over welke sporter je spreekt. Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt aan fanatieke krachtsporters aangeraden meer eiwitten te eten dan aan niet-sporters. Deze eiwitten zijn namelijk belangrijk voor het spierherstel na een (zware) training. Als duursporter heb je daarom meer eiwitten nodig dan een inactief persoon.  
Je lichaam is in staat om meer dan 30 gram per eetmoment op te nemen. Vooralsnog is men er nog niet over uit hoeveel eiwitten je lichaam best gebruikt voor elk eetmoment. 
De laatste onderzoeken geven de voorkeur aan drie tot zes maaltijden. Daarbij neem je per eetmoment 20-40 gram eiwit. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Iemand die meer energie verbruikt heeft immers meer eiwit nodig. 

4. Waarom eiwitten : Waar zitten eiwitten in?


Er zijn wel honderden producten te verzinnen waar veel eiwitten in zitten. Eiwit komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. We sommen er een paar op maar tabellen kan je her en der vinden op internet.  De cijfers zijn per 100 gram van het product.  Volkorenbrood 9 gram, zilverrijst 3 gram, volkorenpasta 6 gram, aardappelen 2 gram, havermout 13 gram, sojabonen 22 gram, pindakaas 23 gram, melk 4 gram, magere yoghurt 4 gram, ei 13 gram, zalm 25 gram, tonijn 24 gram, rundsvlees 35 gram, kipfilet 31 gram, kalkoenfilet 25 gram, spinazie 3 gram, mais 3 gram enz……

5. Waarom eiwitten : zijn plantaardige eiwitten net zo goed als dierlijke?


In plantaardige eiwitten zitten meestal minder essentiële aminozuren. Deze zijn belangrijk omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken en moet je ze dus via je voeding binnenkrijgen. Deze worden soms lastiger opgenomen door het lichaam. De verhouding van aminozuren en de verteerbaarheid bepalen de zogenoemde eiwitkwaliteit. De kwaliteit van eiwit kun je uitdrukken in een getal. 
De eiwitkwaliteit van plantaardige eiwitten lijkt lager te zijn. Mensen die geen dierlijke eiwitten binnenkrijgen, wordt daarom aangeraden om meer eiwitten te eten. Het advies voor hen is een extra eiwitinname van ongeveer 20-30%. Daarnaast raden we je aan om de plantaardige producten goed te combineren en te variëren.

6.Waarom eiwitten: wat gebeurt er als je te weinig eiwitten eet?


Een tekort aan eiwit kan op de korte termijn leiden tot een afname in spiermassa. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor het spierherstel. Op de lange termijn leidt een tekort aan eiwitten tot een gebrek aan spierkracht. Bovendien kan het een verminderde weerstand als gevolg hebben.

7. Waarom eiwitten : Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?


Een teveel aan eiwit zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op bijvoorbeeld nieren of botmassa. Echter, kan het wel een negatief effect hebben op de je spiermassa en je gewicht.

8. Waarom eiwitten : Is er een maximale eiwitopname per maaltijd?


Je lichaam is in staat om meer dan 30 gram per eetmoment op te nemen. Vooralsnog is men er nog niet over uit hoeveel eiwitten je lichaam kan gebruiken per eetmoment. 
De laatste onderzoeken geven de voorkeur aan drie tot zes maaltijden. Daarbij neem je per eetmoment 20-40 gram eiwit. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Iemand die meer energie verbruikt heeft immers meer eiwit nodig. 
De aanvulling van je eiwitten kan ook via tussendoortjes.  Daarvoor hebben wij voor jou onze e-book met 65 tussendoortjes klik 👉 JA IK WIL HET E-BOOK MET 65 TUSSENDOORTJES
 

9. Waarom eiwitten : Conclusie?


Eiwitten herstellen en bouwen je lichaamscellen weer op. Ze zijn essentieel bij het transport van bepaalde stoffen in het bloed en in de cellen. Ze zijn super belangrijk zijn voor de regeling van je spijsvertering en bouwen van je afweer, immuniteit. Eiwitten zijn betrokken bij de spieropbouw en het herstel na spierafbraak. Kortom eiwitten zijn essentieel voor het goed functioneren en herstellen van ieders lichaam.
Voor meer tips en tricks kan je ook altijd naar onze facebookgroep enkel voor vrouwen met dezelfde interesses. HUPPAKEE KLIK HIER EN KOM IN DE FACEBOOK GROEP " ENKEL VOOR VROUWEN" 🤍
 

Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment