Vaak is er zoveel discussie over wat met vetten en welke zijn nu goede en slechte vetten want er zijn vetten in verschillende soorten en maten.  In deze blog gaan we dieper in op het wat, waarom, welke enz….
 

Wat met vetten : Wat zijn vetten?


Vetten zijn een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vetten zijn voedingsstoffen die in verschillende producten zijn terug te vinden.  Later zullen we hierop terugkomen.  Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Er bestaan verschillende soorten die in te delen zijn in onverzadigde en verzadigde vetten.
 

Wat met vetten : Welke soorten vetten?


Verzadigde vetten zijn de slechte vetten. Ze zitten in producten zoals koeken, gebak en chips en in veel dierlijke producten, zoals vlees, kaas enz…. Te veel verzadigde vetten zijn niet zo goed voor je lichaam, omdat ze het cholesterolgehalte in je bloed verhogen.
Onverzadigde vetten zijn de goede vetten. Deze vetten zitten vooral in plantaardige oliën, zoals olijf-, zonnebloem- koolzaad- en lijnzaadolie en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals margarine, vloeibare bak- en braadproducten enz….
Daarnaast zitten ze ook vooral in noten en vette vis. Onder de onverzadigde vetten vallen ook de zo belangrijke vetten omega 3 en omega 6.  Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je lichaam: ze verlagen namelijk het slechte cholesterol in je lichaam.

Wat met vetten : Waarom en welke functies hebben vetten?


Vet blijft redelijk lang in je lichaam en geeft daarom langer een verzadigd gevoel. Vrijwel alle vetten uit ons eten worden verteerd door het lichaam. 
Eet daarom uitgebalanceerd en neem eens een kijkje op onze website voorgoedslank.be.
Vet heeft de volgende functies:
  • Vet levert energie aan het lichaam: per gram 9 kilocalorieën (kcal). Koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en alcohol 7 kcal.
  • Vet uit eten dat je niet gebruikt als energiebron bijvoorbeeld door beweging of sport wordt makkelijk omgezet in lichaamsvet. Lichaamsvet is bedoeld als energievoorraad, als bescherming voor je organen en tegen de kou. 
  • Je cellen hebben vetten nodig als bouwstenen en vetzuren beschermen je cellen tegen ongewenste indringers. Verder heeft het lichaam vetzuren nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten functioneren. Het lichaam kan de meeste vetzuren zelf aanmaken. Vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken heten essentiële vetzuren. Niet essentiële vetzuren kunnen niet door je lichaam worden aangemaakt.
  • Olie levert bijvoorbeeld vitamine E. Boter, margarine en bak- en braadvet leveren daarnaast ook vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en krijg je daarom ook alleen binnen via vet.

Wat met vetten : Welk advies geven we?


Het advies is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. 
De kans op hart- en vaatziekten daalt daardoor aanzienlijk. 
Ook de tussendoortjes spelen hierin een belangrijke rol en daarom hebben wij voor jou al gezorgd voor een goede start met onze KLIK HIER VOOR JE E-book 65 tussendoortjes
Ook kan bijvoorbeeld door roomboter en bepaalde margarines te vervangen door halvarine, zachte en vloeibare margarine of oliën. 

Wat met vetten : Voorbeelden van onverzadigde vetten?


Producten met onverzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur zacht of vloeibaar, terwijl producten met veel verzadigd vet meestal hard zijn. 
Denk hierbij aan:
Olijfolie
Zonnebloemolie
Koolzaadolie
Lijnzaadolie
Sojaolie
Maisolie
Saffloerolie
Vette vis zoals zalm, haring, paling, makreel….
Noten zoals walnoten, amandelnoten
 

Wat met vetten : Voorbeelden van verzadigde vetten?

 
Voorbeelden van verzadigde vetten zijn oa : 
 
Frikandel
Hamburgers
Salami
Shoarmavlees
Slavinken
Worst (alle soorten dus ook paté en boterhamworst)
Roomboter en harde margarine
Volle zuivelproducten, zoals: volle melk, volle yoghurt, volvette 48+ kaas, ijscrème
Koek en zoals ook chocolade, bepaalde snacks, bladerdeeghapjes
 
 

Wat met vetten : Wat besluiten we verder in verband met vetten?

 
Niet te veel is de boodschap en DE belangrijkste die we kunnen meegeven.
Vet levert zoals jullie nu al weten energie op. Of vet nu verzadigd of onverzadigd is, maakt voor calorieën niet uit. 
Een ongezond of onevenwichtig eetpatroon met veel vet werkt overgewicht in de hand.
Voor de gemiddelde man kunnen we stellen dat de vetinname neer komt op ongeveer 100 gram per dag terwijl dit voor een vrouw 85 gram is.
Vrouwen die diëten beu zijn en evenwichtig willen we eten, ga gerust een kijkje nemen op ons

 SUZYS QUEENS PLAN

Mensen die geen moeite hebben op een gezond gewicht te blijven, kunnen zo’n 10 gram vet meer verdragen.
Voor tips, tricks en gelijkgestemde zielen, kom in onze facebookgroep

 HUPPAKEE KLIK HIER EN KOM IN DE FACEBOOK GROEP " ENKEL VOOR VROUWEN" 🀍
 
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❀

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment