Wat zijn recepten. 

Recepten en wat we er moeten van denken want omtrent recepten zijn miljoenen boeken geschreven want iedereen die een beetje naam heeft in de voedingswereld, heeft wel een boek geschreven.  En daar blijft het niet bij want we hebben zelfs kanalen op de TV die specifiek kookkanalen zijn.  Laten we in deze blog proberen een speld in een hooiberg te vinden in alles wat momenteel aangeboden wordt.


Wat zijn recepten : Betekenis van recepten!

Het woord recept uit het woordenboek is een verzameling van instructies die aangeven hoe iets klaargemaakt moet worden en het eindresultaat noemen we dan het gerecht.  Wat zijn dan de kenmerken of de bestandsdelen van een recept.  Een recept bestaat over het algemeen uit de naam van het recept, vaak waar het vandaan komt.  De tijd nodig om een gerecht te bereiden.  Voor hoeveel personen het recept bedoeld is.  Welke ingrediënten die nodig zijn en in welke hoeveelheden.   Soms welke gereedschappen zoals pannen, kommen enz….  
Een gedetailleerde beschrijving van de opeenvolgende handelingen die nodig zijn voor de bereiding van het recept.  Verder de kook- of oventemperatuur, het aantal calorieën in het recept.  Hoeveel vitaminen, mineralen en andere voeding.  De houdbaarheid en/of moeilijkheden die kunnen opduiken bij de bereiding van het gerecht.
Je ziet dat een recept een hele verzameling is van opeenvolgende stappen.   Oorspronkelijk komt het woord recept uit de medische wereld want dat was het papiertje waarop de dokter de geneesmiddelen voorschreef.  
In de voeding- en kookwereld is recept een verzameling van benodigdheden die nodig zijn voor de bereiding van een recept.
Ik ga je een beeld geven op de soorten gerechten die gebruikt worden om af te slanken.  Ik heb op mijn website een compleet plan dat gebaseerd is op uitgebalanceerde voeding.   
 

In mijn gesloten facebookgroep enkel voor vrouwen als jij en ik, bevinden zich tal van tips, heb je interesse? Kom bij mijn vrouwenclubke


Wat zijn recepten : Welke soorten recepten?

Over voeding/recepten kan je alles lezen en veel meer als je surft naar 

Vooraleer ik even dieper inga op elke categorie zal ik een opsomming geven van de soorten :
  1. Caloriearme recepten,
  2. Koolhydraatarme recepten,
  3. Vegetarische recepten,
  4. Ketorecepten,
  5. Eiwitrijke recepten,
  6. Vetarme recepten,

Laten we beginnen met de caloriearme recepten.  

Wanneer we spreken over afslanken in combinatie met recepten hebben we het vaak over calorieën beperken.  Deze beperking is dus een manier om af te slanken.  Je lichaam verbruikt energie en dus kilocalorieën om te functioneren.   Wanneer je echter meer binnen krijgt dan je verbruikt, wordt het eten omgezet in waardoor je in gewicht aankomt.
In caloriearme recepten is het duidelijk dat de ogen gericht zijn op het beperken van de inname van calorieën.  Een bekend voorbeeld van een caloriearm dieet dat gebruikt werd om af te slanken was destijds het brooddieet. Het was een dieet waarbij je om de dag alleen brood en water eet, koffie of thee. Op de andere dagen at je normaal.  Uiteraard moesten de andere maaltijden zo gezond mogelijk zijn met de nodige groenten en fruit.  
Een tweede voorbeeld is misschien beter gekend en is het tellen van elk voedingsproduct dat gelijk staat met een aantal punten in een tabel.  Je mag niet boven een aantal punten komen want anders verlies je geen gewicht.
 

Een tweede recept of dieet is het koolhydraatarme dieet.

De essentie van dit gerecht is dat je zo weinig mogelijk producten eet die koolhydraten bevatten.  Deze worden bij te weinig bewegen door het lichaam omgezet in vet waardoor je dus in gewicht kan aankomen.  Koolhydraatarme recepten of diëten kunnen tot gewichtsverlies leiden maar dat komt enkel omdat je minder calorieën eet.  Het bekendste dieet of verzameling recepten is het Atkins-dieet.
 

Een derde is het Ketorecept of dieet.

Dit is een koolhydraatarm dieet dat gaat over veel eiwitten en vetten consumeren maar zeker minder koolhydraten.  Deze recepten zorgen ervoor dat de vetten door het lichaam naar de lever gestuurd worden die het dan in energie omzet om het lichaam langdurig sterk en actief te houden zonder moe te worden.  De ketonen werken als energiebron voor zowel lichaam als hersenen waardoor het een optie is om af te slanken.  De recepten voorkomen dat je een heleboel koolhydraten eet welke verantwoordelijk zijn voor het aankomen omdat de suiker van de koolhydraten je het grootste deel van de tijd hongerig maken.  Wanneer je deze consumeert in kleine porties en meer aandacht besteedt aan eiwitten en vet, stimuleert je lichaam je meestal niet om te eten.  Je gebruikt daarom wel de vetten om je honger te stillen en je actief te houden.  
 
 

Een vierde soort van recepten is het eiwitrijk recept of eiwitdieet.

Bij eiwitrijke recepten of diëten gaat het voornamelijk om het consumeren van eiwitrijke producten zoals kip, eieren en vis en om het vermijden van koolhydraatrijke producten.  Hoe meer eiwitten, hoe minder plaats voor koolhydraten.  De eiwitrijke producten zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opslaat en dat je eerder een verzadigd gevoel hebt. Eiwitrijke producten voorkomen ook dat je spier- en botmassa verliest tijdens het afslanken.  Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en essentieel voor je gestel.
 

Een vijfde en laatste recept dat ik wil bespreken is het vetarm recept of dieet.

Hier gaan we ervan uit dat zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt door teveel aan vet.  Door je eetpatroon in balans te brengen door minder ongezonde verzadigde vetten te eten die in bewerkt voedsel zitten zoals gefrituurd eten, chocola, chips end….. moet het overgewicht verdwijnen.
 
Voor alle duidelijkheid is het in mijn plan niet de bedoeling dat we de weg van één van deze bovenstaande gerechten of diëten opgaan maar gaan we gewoon uitgebalanceerd eten met de dagdagelijkse ingrediënten die je nu al gebruikt.  Leren de juiste combinaties te maken om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Alles begint bij het ontbijt en zo gaan we opbouwen.  Heb jij vragen over je ontbijt of heb je problemen met ontbijten, vul even bijgaande vragenlijst in :
 
Een uitgebalanceerde levenstijl begint ook met de juiste gezonde tussendoortjes.  Wil jij niet weten wat dit betekent want ik heb speciaal voor jou een gratis e-book :
 

 


Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment