5 tips om om te gaan met stress eetgedrag!

5 tips om om te gaan met stress eetgedrag!  Het is niet verwonderlijk dat heel veel mensen met deze gewoonte worden geconfronteerd na de voorbije pandemie en alle gevolgen van dien. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze nare gewoonte afleert.  Het ben jezelf die je het idee aanpraat dat eten de beste manier is om negatieve emoties te behandelen.


Dat afleren is in het begin altijd het moeilijkste.  Het brein gaat daarvoor terug naar ons kind zijn want als we een slechte dag hadden en veel huilden, kregen we wat zoets.  Of als bij Sinterklaas, wie zoet is krijg lekkers.......We stonden er helemaal niet bij stil hoe onze ouders het langzaam inburgerden.  Emotie-eten gebeurt als je nagedacht hebt over de negatieve gebeurtenis die je meemaakte.  Het belangrijkste is dus dat we deze slechte gewoonte leren herkennen en iets anders doen dan eten als je een slechte gebeurtenis te verwerken kreeg.  Zeg het tegen jezelf zodat je het zeker herkent.  Een belangrijke hulp hierin kan ook zijn dat je naar mijn facebookgroep komt voor allemaal vrouwen waarin alles kan besproken worden en waar we mekaar vooral motiveren.


5 tips om om te gaan met stress eetgedrag : tip 1.

Je weet nu al dat emoties vaak de aanzet zijn om foute dingen te eten dus waarom zou je ze dan ook niet aanvaarden en erkennen.  Het is immers niet zo erg om je eenzaam te voelen, verdrietig te voelen of om boos te zijn.  Wie kent deze gevoelens niet en één ding weet je ook zeker over deze gevoelens, ze zijn op zich niet gevaarlijk.  Je moet ze niet uit de weg gaan maar ook niet op te vangen met emotie eten.

5 tips om om te gaan met stress eetgedrag : tip 2.

Hou een eetschema, voedingsdagboek of een tabelletje bij om te kijken wat je stress eetgedrag veroorzaakt heeft.  Wanneer je dan echt de behoefte hebt om te eten, noteer dan hoe erg je verlangt naar eten op een schaal van bijvoorbeeld 1 tot 10.  Schrijf daarna onmiddellijk op hoe je je voelt en wat er die dag is gebeurd.  Dit hoef je natuurlijk niet volledig uit te schrijven maar gewoon geheugensteuntjes zodat je aan de gebeurtenis herinnerd wordt.  Het je dan toch zo een trek in eten heb ik wel iets voor je en ze zijn nog gezond ook :


5 tips om om te gaan met stress eetgedrag : tip 3.

Als je al erkent dat je eet uit stress, zoek dan vervangers voor eten.  Denk dan eens na om eten te mediteren wat je zeker tot rust zal brengen.  Maak een lijst van wat je kan doen in plaats van dat eten. Ga eens met een vriendin wandelen waartegen je ondertussen je verhaal kan vertellen.  Ga eens helemaal uit je dak op je favoriete muziek.  Verwen je huisdier met een speelmomentje.  Praat erover met iemand die je kan vertrouwen of leef je uit op een bokszak.  Manieren genoeg maar jij moet er eentje zoeken die bij je past.


5 tips om om te gaan met stress eetgedrag : tip 4.

Stress-eters zijn vaak bang dat als ze de drang om te eten niet bevredigen, het verlangen alleen maar erger wordt. Maar wanneer ze vertragingstactieken beoefenen, zijn ze vaak verbaasd dat de drang gewoon voorbijgaat. In plaats van onmiddellijk toe te geven, beloof je jezelf dat je een half uur zult wachten. Vaak gaat het verlangen dan vanzelf voorbij.
Voor deze tip moet je echter al verder staan in het herkennen, erkennen en beheersten van stress want het mag ook niet de bedoeling zijn dat je na de uitstelperiode alles gaat eten wat je tegen komt.

5 tips om om te gaan met stress eetgedrag : tip 5.

Laatste tip is controle houden over je emoties.  Je moet immers weten dat eten vanuit een emotie wil zeggen dat je deze emotie niet kan beheersen.  Zeg tegen jezelf dat wat er ook mag gebeuren, je niet gaat eten uit de gebeurtenis.  Leer je het gevoel van stress aanvaarden, hoe moeilijk dat het soms ook is, zal je merken dat het eten uit emotie enkel een slechte gewoonte is.

Vind je dergelijke tips en aanbevelingen leuk en wil je meer lezen dan kan je altijd terecht op mijn website door te klikken op :


Wat je ook doet, je bent jezelf niet aan het straffen maar je bent een verandering aan het doorvoeren. Dat kost altijd wat tijd. Geef jezelf de tijd om te werken aan je emotie-eten. 
Helpt dit blog jou?
Je helpt mij door een reactie achter te laten ❤

Ik hoop natuurlijk van wel elke week schrijf ik met plezier verder te helpen met wonderbaarlijke tips en strategieën zodat jij jouw succesvolle resultaat zonder dat je tijd opoffert voor familie & plezier.

De el  dit gerust met vriendinnen? Elke vrouw verdient het?
Wil je alvast alvast een leuk hebbeding : GRATIS E-BOEK 65 TUSSENDOORTJES


Heb jij een vraag: wellnessconsulente.suzy@gmail.com
Elke maandag    post ik een nieuw blogartikel. 
Op woensdag    maak ik een nieuwe video >>     YOUTUBE kanaal

Liefs & knuffels
                

0 Comments

Leave a Comment